Rondom het Requiem 2011

Muziek in de Janskerk

Rondom het requiem – Gedenken in de stad

Op zaterdag 29 oktober 2011 vond een bijzonder concert plaats in de Janskerk te Utrecht. Voor de tweede keer verzorgde prof.dr. Martin Hoondert een muzikale lezing rondom enkele requiemcomposities die het Vocaal Theologen Ensemble onder leiding van Hanna Rijken zong. Wie wilde kon het concert opdragen aan een dierbare overledene.

Het Requiem, de gezangen die in de katholieke traditie worden gezongen tijdens uitvaartvieringen en op Allerzielen, is door vele componisten getoonzet. Naast de traditionele requiemcomposities op de Latijnse teksten van de liturgie, bestaan er ook composities op ‘alternatieve’ requiemteksten. Een modern voorbeeld is Jenkins die behalve Latijn ook Japanse teksten gebruikt. Het Vocaal Theologen Ensemble onder leiding van Hanna Rijken zong requiemdelen met Latijnse, Engelse, Duitse, Nederlandse en Japanse teksten op muziek van onder meer Oomen, Purcell, Fauré, Rheinberger en Jenkins. Martin Hoondert, musicoloog en werkzaam aan de Universiteit van Tilburg, gaf hierbij verdiepende informatie die de luisterervaring verrijkt en intenser maakt.

Met het project Rondom het Requiem bod de EUG Oekumenische Studentengemeente in samenwerking met het VTE de stad Utrecht een muzikale gedenkplaats aan. Vanaf 19.30 uur, voorafgaand aan de muzikale lezing, kon men het concert opdragen aan degene die men wil gedenken. Wie wilde, kon een naam schrijven in het ‘Utrechts Dodenboek’ en een kaars aansteken.

Rondom het Requiem, Gedenken in de stad

Utrecht, Janskerk – zaterdag 29 oktober 2011 – 19.30 - 22.00 uur

Nadere informatie: mail naar secretariaat@eug-janskerk.nl. Meer informatie over het Vocaal Theologen Ensemble is te vinden op www.pthu.nl/vte/.

Poster Rondom het Requiem 2011