Muziek in de Janskerk

Rondom het requiem – Gedenken in de stad

Op vrijdag 30 oktober 2009 vond een bijzonder concert plaats in de Janskerk te Utrecht. Prof. dr. Martin Hoondert verzorgde een muzikale lezing rondom enkele requiemcomposities die gezongen werden door het Vocaal Theologen Ensemble onder leiding van Hanna Rijken. Wie wil, kon voorafgaand aan het concert een dierbare overledene gedenken.

Het Requiem, de gezangen die in de katholieke traditie worden gezongen tijdens uitvaartvieringen en op Allerzielen, is door vele componisten getoonzet. Naast de traditionele requiemcomposities op de Latijnse teksten van de liturgie, zijn er ook composities op ‘alternatieve’ requiemteksten. Een bekend voorbeeld is ‘Ein Deutsches Requiem’ van Johannes Brahms met zelfgekozen bijbelpassages in het Duits. Het Vocaal Theologen Ensemble onder leiding van Hanna Rijken zong requiemdelen met Latijnse, Engelse, Duitse en Japanse teksten op muziek van onder meer Schütz, Purcell, Brahms, Fauré, Duruflé en Jenkins. Martin Hoondert gaf hierbij verdiepende achtergrondinformatie die de luisterervaring verrijkte en intenser maakte. Medewerking werd verleend door diverse vocale en instrumentale solisten.

Met het project Rondom het Requiem boden het Studentenpastoraat (EUG, Janskerk) en het Citypastoraat (Domkerk) de stad Utrecht een muzikale gedenkplaats aan. Vanaf 19.30 uur, voorafgaand aan de muzikale lezing, was het mogelijk om het concert op te dragen aan degene die men wilde gedenken. Wie wil, kon een naam schrijven in het ‘Utrechts Dodenboek’ en een kaars aansteken. Om 20.00 uur begon het concert waarvoor na afloop een vrijwillige bijdrage werd gevraagd.

Rondom het Requiem, Gedenken in de stad

Utrecht, Janskerk – vrijdag 30 oktober 2009 – 19.30 - 22.00 uur

Nadere informatie: mail naar secretariaat@eug-janskerk.nl. Meer informatie over het Vocaal Theologen Ensemble is te vinden op www.pthu.nl/vte/.